RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Life

Новини

4 травня

Всі новини

Підготовка до Великодня: важливі справи, які треба зробити перед святом

Незабаром, 5 травня, православні християни святкуватимуть велике релігійне свято – Великдень.

Що треба зробити перед святом розповідає "Апостроф Лайф".

Напередодні воскресіння Христа, у Чистий Четвер відбувається Таємна вечеря. У церквах проводять Таїнство причастя, а під час служби згадують страждання Сина Божого.

У цей день у будинках проводять генеральне прибирання, перуть одяг, фарбують яйця, випікають паски. Окрім цього, у четвер готують спеціальну "четвергову сіль", яку або запікають у печі, або обсмажують на сковороді, а потім висипають у мішечок з молитвою й ставлять поруч з іконою. Цю сіль використовують для підсолювання страв на Великдень та додавання до їжі для хворих. Крім того, здійснюють ритуали очищення – відвідують лазню або ретельно миються вдома.

Читайте також: Неймовірне мерехтіння на Великдень: як пофарбувати яйця вином

Страсна П'ятниця - день скорботи та найсуворіших заборон. Ісус Христос був розп'ятий на хресті в знак жертви за спокуту людських гріхів. Під час вечірньої служби виносять Плащаниця, яка символізує покров, що був використаний для обгортання тіла Христа. До цього моменту їжу не рекомендується споживати, а після нього дозволяється їсти лише хліб та воду. У п'ятницю рекомендується утриматися від будь-яких домашніх справ, таких як приготування їжі, миття посуду, прання або прибирання. Крім того, варто цей день провести в молитвах, утримуючись від розваг.

У Велику Суботу згадують смерть Христа та спускання Сина Божого в пекло, де він визволив душі праведників. У храмах Єрусалима в суботу відбувається сходження Благодатного вогню, а в церквах розпочинаються служби з освячення великодніх кошиків. Також у суботу вранці закінчують підготовку до Великодня – печуть паски, фарбують яйця, готують страви для святкового столу.

Традиційно вважається, що той, хто не спить у ніч перед Великоднем, матиме щасливий рік. Проте у суботу варто утриматися від веселощів та вживання алкоголю. У цей день проводяться вечірні та нічні богослужіння.

Раніше ми писали, для чого мити вікна перед Великоднем.