RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Life

​День літнього сонцестояння 2024: на який день випадає і як його святкували наші предки

День літнього сонцестояння – час, коли світловий день найбільший, а ніч найкоротша. Здавна українці шанобливо ставились до цього період часу та святкували, дотримуючись традицій.

Про це йдеться у матеріалі "Апостроф Лайф".

Читайте також: Приготуйте щось смачне: яке свято 18 травня і що заборонено робити у цей день

Літнє сонцестояння завжди відбувається в червні, але дата мінлива через особливості вирахування руху планети відносно Сонця та власної осі. Сонячний диск, рухаючись екліптикою, досягає Північної крайньої точки й саме в цей момент Сонце перебуває на максимальній відстані на північ від небесного екватора. Водночас у Південній земній півкулі відбувається зворотне явище – там день найкоротший.

Астрономи повідомляють, що цього річ в Києві День літнього сонцестояння відбудеться 20 червня рівно о 23:50:20.

Ще за часів язичництва День літнього сонцестояння мав особливе значення для наших предків. Існувало багато традицій та особливих ритуалів, якими не наважувались нехтувати. Вважалося, що в цей день визначалось, яким саме буде життя людини увесь наступний рік.

Слов'яни ж у День літнього сонцестояння святкували свято Івана Купала. Нині ж воно прив'язане до церковного свята Івана Предтечі, а тому має сталу дату (після переходу на новоюліанський календар від 1 вересня 2023 року — ніч проти 24 червня).

В багатьох країнах світу це свято й досі є одним з найважливіших. Так от, у Фінляндії найдовший день року називають Юханнус і це офіційне державне свято.

Є народне повір’я, якщо в День літнього сонцестояння зустріти світанок, то біди оминатимуть людину весь наступний рік. А якщо ніч проти 20 червня зоряна і ясна, то варто очікувати на великий урожай грибів на початку осені.

Також вірили, якщо вранці на траві багато роси – урожай буде великим.

Раніше ми розповідали, що наближається черговий Парад планет.

  • Вас може зацікавити:

Народне повір'я: чому не можна приходити до могили в день народження померлого

День батька в Україні 2024: дата і історія свята

Астрологи назвали 4 знаки Зодіаку, які зможуть залучити більше грошей цього літа