RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Life

Новини

20 травня

19 травня

18 травня

Всі новини

Чому небіжчиків виносять вперед ногами: головні прикмети і традиції

Споконвіку склався звичай виносити тіло померлого з дому вперед ногами, ця традиція має глибоке коріння в історії та культурі.

"Апостроф Life" зібрав усе, що відомо з цього приводу.

Стародавні вірування про поріг будинку

У давнину вважалося, що поріг будинку - це межа, що розділяє сім'ю та зовнішній світ, сповнений небезпек. Щоб повернутися додому живим, людина робила невеликий ритуал: виходячи за поріг, він озирався на будинок, просячи вищі сили про щасливе повернення.

Читайте також: Не закликайте проблеми: прикмети про тапки, які є хорошим або поганим знаком

Те саме стосується і покійних: виносячи їх ногами вперед, люди вірили, що померлий також кине погляд на свій будинок, тим самим відпустивши його.

У деяких культурах існувала ще суворіша заборона: померлих не виносили через двері, а проробляли отвір у стіні, через який тіло витягували. Після цього отвір негайно замуровували, щоб покійний не знайшов шлях назад до свого колишнього будинку.

Згодом звичай виносу тіла змінився. Небіжчик, як і раніше, покидав будинок через двері, але тепер — ногами вперед.

Зв'язок між народженням та смертю

У культурі багатьох народів образ смерті протиставлявся образу народження. Тому дії, що здійснюються після смерті людини, багато в чому протилежні діям після народження. Дитина з'являється на світ головою вперед, а померла, відповідно, залишає батьківську хату ногами вперед. Багато хто вважає, що народження та смерть тісно взаємопов'язані. Коли покійного виносять ногами вперед, це символізує віру в те, що він без жалю залишить минуле заради нового майбутнього в потойбічному світі.

Забобони та табу

Крім давніх вірувань та культурних звичаїв, формуванню традиції виносити покійників ногами вперед сприяли також забобони та табу. Люди вірили, що якщо тіло виносити неправильно, покійний не зможе відпустити свій старий будинок і знайти спокій у новому існуванні.

У багатьох культурах вважалося, що якщо померлого винести головою вперед, то душа його блукатиме біля будинку, не знаходячи собі заспокоєння. У деяких місцях навіть вважали, що небіжчик може перетворитися на нечисту силу та завдати шкоди живим.

Сучасна інтерпретація

У сучасній культурі традиція виносити покійників ногами вперед поступово втрачає свою силу. Багато людей вже не надають їй великого значення, вважаючи застарілою та забобонною. Проте в деяких селах і регіонах цей звичай, як і раніше, дотримується на знак поваги до покійних та їхніх родин.

Для когось ця традиція і сьогодні залишається важливим способом віддати шану померлому і висловити надію на його легкий перехід у потойбічне життя.

Раніше ми розповідали про те, що старець Єлисей отримав одкровення про завершення війни в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Чекають лихоліття і Божий суд: 99-річний старець з гори Афон розповів, коли настане мир в Україні

Буде кілька знамень: пророцтво карпатського мольфара Любомира про закінчення війни

Чому не можна вітатися на похороні: пояснюємо поширені

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Life
Теги: