RU  UA

Пʼятниця, 5 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Life

Новини

1 липня

20 червня

Всі новини

Які квіти варто посадити на кладовищі: правила догляду за рослинами на могилах

У багатьох країнах світу та в Україні, зокрема, існує традиція навесні прикрашати могили на кладовищі рослинами та квітами.

Апостроф Лайф розповідає, які квіти варто посадити на кладовищі, про правила догляду за рослинами.

Читайте також: Чому не можна вітатися на похороні: пояснюємо поширений забобон

Критерії вибору квітів та правила догляду

Під час вибору квітів для кладовища важливим критерієм є невибагливість, оскільки це дасть можливість не доглядати надто часто. Мають бути такі, які не вимагають постійного поливу, обробки від шкідників, не боятимуться холодів, протягів і добре приживуться навіть у тіні та поганому ґрунті.

Другим важливим критерієм є простота, тобто треба врахувати, що рідкісні, дорогі квіти і кущі можуть просто вкрасти.

На могилках радять висаджувати як багаторічні квіти, так і однолітні. Однак краще мати на ділянці частину багаторічних рослин, а частину однорічних. Висаджувати рослини можна як навесні, так і восени. В асортименті зараз дуже багато різних квітів. На свій смак, матеріальні можливості та частоту відвідування можна обрати різні варіанти.

Квіти ліпше висаджувати розсадою, щоб одразу було видно результат. Проте можна і насінням. У такому разі доведеться чекати і шанси без регулярного поливу будуть менші. Одні з найуніверсальніших для кладовища вважаються багаторічні килимові рослини (або ґрунтопокривні). Разом із зеленим килимом вони будуть радувати і рясним цвітінням.

Вдалі квіти для кладовища

Для посадки на кладовищі можна використовувати однорічники, які здатні квітнути кілька місяців. Найкращі з них: сальвія, чорнобривці, вербена, братки та садова гвоздика. Також варто звернути увагу на такі рослини:

Конвалії - варто висаджувати на могилах у тіні дерев, проте ця рослина агресивна, її кореневища швидко розповзуться в різні боки, і позбутися буде складно.

Очитки (седуми) - красиві рослини, які за короткий час можуть покрити значну площу.

Іриси - це шалено красиві багаторічники, які повсюдно садять на клумбах і в садах. До поливу і ґрунту іриси не особливо вибагливі, розмножуються цибулинами, як і тюльпани.

Молодило або кам'яні троянди - такі квіти ростуть навіть на скелях, через це ідеально підходять для посадки на цвинтарі. Найкраще місце – надгробниці.

Барвінок – рослина дуже невибаглива, має красиві блакитні квіти, однак теж дуже агресивна рослина - пагони стеляться по землі і швидко здатні заполонити весь доступний простір, витіснивши інші квіти.

Іберіс - ця рослина з розряду "посадив і забув", адже під час цвітіння кущі усипані безліччю суцвіть, проста у догляді.

Маки - ці рослини теж невибагливі і витончені. Ростуть на будь-яких ґрунтах, посухостійкі, але ось застій води і затінення вони не переносять.

Різуха - ця рослина є невибагливим багаторічником. Відмінно росте на бідних ґрунтах і нормально переносить нетривалу посуху.

Сугайник (лат. Doronicum) - він невибагливий, догляд нескладний. Квітка любить сонячні місця, проте гарно і в півтіні. Стійка до літньої спеки і холодної зими.

Бузок - красивий лише навесні, здатен утворити жахливі чагарники, які дадуть масу порослі, тому на цвинтарі можуть викликати проблеми.

Алісум - красиві та прості рослини, які квітнуть з травня до глибокої осені.

Флокси - такі квіти бувають багаторічні та однорічні. На могилках варто садити багаторічні. Флокс не вимогливий до ґрунту, поливу, ароматний і яскравий. Любить сонячні місця.

Деревій - листочки візуально нагадують хвою. Це багаторічник із пишними суцвіттями, адаптований до будь-яких ґрунтів та зон вирощування.

Незабудка - здатна рости і в тіні, і на сонці. Підходить для озеленення надгробків, відрізняється дрібними, але рясними квітами.

Тюльпани - красивий і безпрограшний варіант. Така невибаглива цибулинна рослина здатна рости без додаткового поливу і на поганих ґрунтах.

Хост - рослина любить тінь, цінується за листя. Буває різних відтінків та розмірів.

Бересклет - кущ з яскравим листям. За своїми якостями схожий на самшит, можна формувати бордюри, чи гарні форми кущів.

Нарциси - багаторічна квітка, не потребує особливого догляду. Гарна пара для тюльпанів.

Злаки - багаторічні невисокі рослини декоративні підходять протягом усього сезону. Красиві та невибагливі. Як варіант для кладовища - вівсяниця.

Раніше "Апостроф" писав, як визначити тривалість життя за лініями на долоні.

  • Вас також може зацікавити:

До чого призводить розбита чашка: прикмети і забобони

Як зрозуміти, що скоро можна розбагатіти: головні прикмети

Попередження про нещастя: які існують прикмети про ремонт і поломки в будинку