RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Life

Урожай збільшиться вдвічі: вчені знайшли "магічне" добриво для кабачків

Дослідники з Університету Хартфордшира з'ясували, що кремній може вдвічі збільшити вагу та якість кабачків, пом'якшуючи вплив борошнистої роси.

Про це повідомляє британський агрономічний портал FarmingUK.

Читайте також: Ділянка не буде порожньою: які рослини садити на городі у червні

Так, вчені використовували 40 мл кремнієвого біостимулятора в концентрації 0,2%, який вносився у ґрунт щотижня протягом восьми тижнів. Результати порівнювали з рослинами, яким давали деіонізовану воду в тому ж обсязі, що й обробленим.

Результати дослідження показали, що середня вага кабачків (95 г) збільшилася до 180 г після обробки біостимулятором з кремнієм, майже подвоївши їх вагу. Також у овочів стало значно менше зараженого листя.

"Кремній зміцнює кореневу систему і щільність листя кабачків, роблячи рослину більш стійкою. На прикладі інших плодових культур, таких як полуниця, ми бачили, що це може допомогти зменшити пошкодження борошнистою росою, що також допомагає рослині виробляти більші, щільніші і тяжкі плоди", – зазначив доктор Ейвіс Холл з Університету Хартфордшира.

Крім того, така процедура допомогла зібрати більше врожаю – до четвертого тижня середня кількість кабачків становила майже шість, порівняно з необробленими рослинами, які за цей період дали чотири.

"Дослідження показує, що кремній може прискорити зростання та полегшити стрес рослин. Він пропонує більш стійкий спосіб підвищення врожайності, і його слід враховувати тим, хто шукає біологічні, а не хімічні способи покращення здоров'я та продуктивності рослин", - заявив доктор Холл.

Раніше ми розповідали, чим підгодувати малину на початку літа.

  • Вас може зацікавити:

Коли садити кабачки за місячним календарем: найкращі дати до кінця травня та у червні

Секрети вирощування перцю: чим підгодувати рослини у червні

Чим підгодувати огірки, щоб дати хороший старт: перевірені та дієві способи