Попри те, що городники посадили уже більшість овочів, залишаються іще деякі культури, які можна висадити у червні – йдеться про ріпу, що чудово зберігається взимку.
Як та де висадити ріпу йдеться на порталі "Зелена садиба".
Так, чи не найважливішою умовою для висаджування цього овочу є нейтральний рН землі. У кислих або вапняних ґрунтах ріпа втрачає свою легкість і солодкий смак. Тому навіть слабокислий ґрунт необхідно попередньо розкислити вапном.
Ріпа прекрасно розвивається на легких суглинках та добре росте на будь-якому іншому родючому, пухкому ґрунті. Для отримання якісного врожаю важливий вміст гумусу та калію в ґрунті.
Саме тому в землю при глибокому перекопуванні ґрунту потрібно на кожен м² обов’язково внести:
- близько відра компосту чи перегною (добрива повинні бути зрілими, якісно ферментованими);
- велику склянку попелу або 15-20 г калійних добрив.
Найкращі попередники на місці засіву – картопля і пасльонові загалом, бобові, огірки.
Читайте також: Допоможе не лише хімія: 5 способів позбутися колорадського жука
Ріпу сіють у дрібні рядки глибиною 1-1,5 см з міжряддями 25-30 см. Перед посівом слід полити рядки. Можна сіяти ріпу "гніздами" по 2-3 насінини з інтервалом 25-30 см або більш густо. Після загортання насіння бажано злегка притиснути та ущільнити землю.
Ріпі необхідна волога для нарощування маси та "утворення" смаку. Її нестача є небезпечною як на стадії сходів, так і під час формування розетки та збільшення маси коренеплодів. Для отримання найкращого врожаю ріпи будь-якого сорту потрібно забезпечити рослинам регулярні поливи. За звичайної погоди овоч необхідно поливати двічі на тиждень, а під час засухи – щодня. При цьому, за надлишку опадів додаткове зволоження ґрунту не потрібне.
Перед збором врожаю липи полив необхідно припинити за тиждень.
Найсмачніші сорти ріпи
- жовто-забарвлені пласкуваті сорти "Голден Болл" та "Місяць", соковита "Жучка" та найбільш лежка осіння ріпа сорту "Бабка";
- зеленкуватий ранній і ніжний на смак сорт "Грін Коллет";
- білі смачні універсали ранні "Білосніжка", "Гейша", "Білий м’яч", середня ріпа "Біла ніч" і плаский "Коржик", що ідеально підходить для готування;
- рожево-білі солодко-соковиті сорти ріпи "Пурпурова рання", середньо-пізні "Пурпурлепоп", "Міланська рожева", "Внучка" чи червонуватий "Лоренц".
Раніше ми писали, як не можна садити кавуни на городі.
- Вас може зацікавити:
Берегиня домашнього вогнища: для чого треба садити горобину в саду
Чим обробити помідори, аби знищити грибок: допоможе дешевий засіб
Цей продукт є на кожній кухні: як зробити корисне добриво для підживлення огірків