Ендокринологиня і нутриціологиня Лілія Красько попередила, що не варто самовільно приймати Магній В6, бо це буде даремним витрачанням грошей.
Про це вона сказала в інтерв'ю "Громадському".
"Магній — це мінерал, що бере участь у понад 300-х реакціях в організмі людини. Вітамін В6 не тільки покращує засвоєння магнію в шлунково-кишковому тракті, але і служить для нього провідником всередині клітини. Тому в коробочках в аптеках ми бачимо їхнє поєднання. Що магній, що вітаміни групи B, є водорозчинними, тому їхній надлишок зазвичай просто виводиться із сечею. Тобто, якщо купувати його в таблетках і приймати самовільно — це злиті в унітаз гроші", - пояснила лікарка.
Вона підкреслила, що потреба в якомусь додатковому прийманні магнію є дуже рідко.
"Зараз ми живемо в більш-менш таких умовах, коли харчуємося повноцінно, і такого поняття як авітаміноз немає, і тільки деякі з вітамінів можуть бути в дефіцитах. А магній, і так само вітамін B6, дуже легко добрати з продуктів. Скажімо, магній є в гречці, горіхах, насінні, молоці, чорному шоколаді, рибі, навіть у мінеральній воді є. Вітамін В6 є в зернових паростках, у волоських горіхах і ліщині, у шпинаті, картоплі, моркві, цвітній і білокачанній капусті, помідорах, полуниці, черешні, апельсинах і лимонах. Також він міститься в м'ясних і молочних продуктах, рибі, яйцях, крупах і бобах", - розповіла Красько.
Крім цього, часто буває, що і вітамін, і мінерал є в одному й тому самому продукті. Наприклад, в авокадо чи банані.
"Справді можуть бути якісь чинники, які будуть потребувати більшого споживання цих мікроелементів, або ж якісь причини, які будуть впливати на їхні дефіцити. Скажімо, дефіцит магнію виникає від стресів, високого фізичного навантаження, від цукрового діабету, зловживання алкоголем. Це може проявлятися такими симптомами, як постійна втома і перепади настрою, запаморочення і погана координація, втрата апетиту, нудота і блювота, запори, головний біль, м’язові судоми й оніміння рук і ніг, випадання волосся і ламкість нігтів та інше. Дефіцит вітаміну В6 є однією з причин нестачі енергії, хвороб шкіри, запалення язика й губ тощо", - розповіла лікарка.
Як повідомляв Life, горобина є джерелом вітамінів та незамінною допомогою при захворюваннях. Зокрема, за кількістю вітаміну В2 ягоди горобини не поступаються телятині, а за кількістю білка вони співставні курячому яйцю.