Крашанки і паска - головні атрибути великоднього кошика, які українці за традицією несуть освячувати до храму на Великдень. Є безліч способів приготувати святкові яйця і кожна господиня обирає той, який найбільше до вподоби, та найпопулярнішими, звичайно, залишаються крашанки.
LIFE розповідає, як пофарбувати яйця на Великдень натуральними барвниками без жодної шкоди для здоров'я.
Лушпиння цибулі
Фарбування крашанок у відварі з цибулиння є найпопулярнішим способом - яйця отримують красивий червоно-коричневий колір.
Для цього треба добре промити яйця з використанням харчової соди. Лушпиння 7-10 цибулин сполоснути, покласти в каструлю і залити 1,5 л води. Щоб колір яєць вийшов більш насиченим, у каструлю треба додати 1 чайну ложку укусу. Яйця слід варити протягом 25 хвилин на повільному вогні.
Щоб вони не потріскалися, можна додати у відвар щіпку солі.
Каркаде
Чай каркаде допоможе пофарбувати яйця у фіолетово-блакитний колір, а насиченість відтінку залежатиме від якості чаю. Для того, щоб отримати красиві блакитні і лавандові яйця, важливо використовувати для цього лише білі яйця, попередньо протерши їх спиртом або розчином харчової соди.
Чай каркаде треба залити літром води, закип'ятити і охолодити. Яйця зваріть круто в окремій каструлі і охолодіть. У відвар каркаде треба додати чайну ложку оцту, опустити у нього яйця та залишити на 2 години. Щоб крашанки були різного відтінку, виймати їх із ємності треба у різний час - це дозволить їм набрати більш насиченого відтінку.
Куркума
Ароматна спеція пофарбує яйця у жовтий колір. Щоб отримати ніжніший відтінок, треба розчинити 3 столові ложки куркуми в 3 склянках води і залити цим розчином зварені круто яйця на 2-3 години.
Більш насичений відтінок можна отримати, якщо зварити яйця у такому розчині куркуми.
Червона капуста
Відвар червоної капусти пофарбує яйця в блакитний колір. Для цього нашинкуйте овоч, залийте капусту невеликою кількістю води і варіть до того часу, поки вода не стане насиченого синього кольору. Після цього треба охолодити і процідити відвар, а потім зварити у ньому білі яйця.
Щоб колір крашанок вийшов яскравим, їх слід залишити у відварі на кілька годин.
Буряк
Буряк пофарбує яйця у рожевий колір. Фарбують крашанки так само, як і у відварі капусти. Також можна використовувати свіжий буряковий сік. Варені круто охолоджені яйця опускають у сік і залишають на кілька годин.
Як зробити зелені крашанки
Для отримання зелених великодніх яєць вам доведеться настояти блакитні крашанки в розчині куркуми (або навпаки, жовті яйця пофарбувати відваром червоної капусти або каркаде).
Дізнайтеся також, як приготувати глазур для паски, щоб не кришилася і не липла.