У неділю, 13 квітня, українці святкуватимуть Вербну неділю. З неї розпочинається Страсний тиждень, який закінчиться 20 числа Великоднем. У Вербну неділю заведено освячувати вербу - люди йдуть до храму з букетиками вербових гілочок.
LIFE розповідає, звідки пішла традиція освячувати вербу за тиждень до Великодня і що потім треба робити з освяченими гілочками.
Що означає традиція освячувати вербу
Назва свята Вербна неділя походить від звичаю освячувати в цей день у церкві гілки верби. Вони символізують пальмові гілки, якими іудеї вітали Ісуса в Єрусалимі. В Україні пальми не ростуть, тому їх замінено вербовими гілками.
В народі гілочки молодої верби, які були освячені в церкві, вважалися оберегом: люди вірили, що в сухій рослині ховається нечисть, тому її потрібно віднести до церкви.
Слов’яни колись вважали, що сам нечистий ховається в дереві з Водохреща і аж до самої Вербної неділі. Тому вербові котики потрібно освятити, щоб вся нечисть втекла з водою.
На заході України українці вірили, що освячена верба здатна зупинити град. Наприклад, у Карпатах, коли була гроза, люди брали посвячені вербові гілочки, ламали їх і палили в грубці. Так люди вірили, що дим від цього відведе грозу, а чорт "вилізе" з димаря.
Що робити з освяченими вербовими гілочками
Після служби освячені гілочки верби приносять додому, кладуть їх біля ікон і зберігають в цьому місці протягом року. Є традиція легенько шмагати по спині вербовими прутиками членів родини, промовляючи: "Не я б'ю, верба б'є! За тиждень - Великдень, вже недалечко червоне яєчко!". Цей обряд, за віруваннями, надасть силу, здоров'я і достаток тому, кого б'ють вербою.
У Вербну неділю господині готують святкові обіди або вечері. Вербна неділя випадає на Великий піст. У цей день забороняється їсти м'ясо, яйця, молочну продукцію, але дозволяється вживати в їжу рибу і трохи червоного вина.
Раніше LIFE розповідав, як пофарбувати яйця на Великдень натуральними барвниками без жодної шкоди для здоров'я.