Великдень — це не лише світле свято, а й час родинних традицій. Однією з найулюбленіших великодніх традицій є фарбування яєць — символу життя, відродження й весни. З покоління в покоління ми передаємо рецепти, барвники й техніки, створюючи справжню магію на шкаралупі. Сьогодні стало трендом звертатися до натуральних фарб і творчих підходів, які поєднують екологічність, естетику й затишок.
LIFE зібрав кілька оригінальних ідей для створення мармурових крашанок із природними візерунками - тренду 2025 року.
Мармурові крашанки з натуральним трав’яним відтінком
Щоб створити такі крашанки, знадобляться: вода, куркума, чай каркаде, оцет, сіль, а також цибулиння, марля й папір для фіксації фарбувального шару.
Інгредієнти доводять до кипіння, в отриманому відварі варять яйця, а потім залишають у настої на кілька годин. Завдяки поєднанню каркаде й куркуми шкаралупа набуває природних мармурових переливів. На завершення їх можна натерти олією, щоб надати блиску.
Крашанки з цибулевого лушпиння
Незвичайні оранжево-червоні відтінки можна отримати з цибулевого лушпиння. Спочатку треба зробити звичайний відвар лушпиння і настояти його впродовж доби чи ночі. Другу порцію лушпиння слід нарізати ножицями, обгорнути ним змочені водою сирі яйця, а потім зафіксувати за допомогою серветок чи марлі.
У каструлю з відваром треба покласти підготовлені яйця й варити кілька хвилин. Після охолодження крашанки розпаковують і промивають. У підсумку виходить м’який мармуровий ефект з оранжевими переливами.
Рожеві мармурові крашанки
Мармурові крашанки насиченого рожевого кольору можна отримати за допомогою синього і білого цибулевого лушпиння. Його треба нарізати ножицями на невеликі шматочки і добре перемішати. Білі сирі яйця треба злегка змочити у воді й обкачати в суміші лушпиння. Потім кожне яйце, разом із прикріпленими шматочками лушпиння, загортаємо у вологу серветку та щільно зав’язуємо з двох боків.
У глибоку каструлю наливаємо воду і додаємо харчовий барвник рожевого кольору — чим більше барвника, тим насиченішим буде забарвлення яєць. Кладемо в каструлю загорнуті в серветки яйця і заливаємо водою так, щоб повністю їх покрити. Варимо яйця на невеликому вогні до кипіння і ще 2−3 хвилини після закипання, а потім залишаємо їх в каструлі до повного охолодження.
Сині мармурові крашанки з чаєм каркаде
Спочатку яйця варять і охолоджують. Потім заварюють чай каркаде, пелюстки якого використовують як фарбувальний матеріал. Їх намочують, обгортають ними яйця, загортають у харчову плівку й залишають на деякий час.
Чим довше яйце настоюється, тим інтенсивнішим буде синюватий відтінок. Після цього плівку знімають, залишки чаю змивають, а самі яйця натирають олією для блиску. Отриманий результат — глибокий мармуровий синій з природними переходами.
Раніше LIFE розповідав про традиції кожного дня Страсного тижня і про те, що можна і що не можна робити в ці дні.