RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Life

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Це звертання до духів лісу: як виникла прикмета стукати по дереву і де вона поширена

Стук по дереву як давня і широко поширена прикмета, покликана відвести зло і принести удачу, має глибоке коріння в історії та культурі різних народів світу.

Про це повідомляє "Апостроф Лайф".

Походження та розвиток прикмети

Коріння прикмети йде в далекі епохи язичництва, коли люди жили в тісному зв'язку з природою та обожнювали її сили. Індоєвропейські племена, що населяли великі території, вірили у духів, що жили у лісі, річки та інші природні об'єкти.

Дерева, в силу своєї довговічності та зв'язку із землею, вважалися місцем де живуть добрі духи-покровителі.

Читайте також: Можна викликати біду: в які дні тижня не варто займатися прибиранням

Стукаючи по дереву, люди закликали цих сутностей на допомогу, просячи захисту від небезпек.

Значення дерев у язичницьких культурах

Стародавні кельти вважали божественними певні види дерев, включаючи дуб, ясен та глід. Дуб був особливо значущий як символ сили та захисту.

Слов'яни-язичники поклонялися Перуну, богу грози та блискавок, чиїм символом також був дуб. Стукаючи по дереву роду, люди закликали підтримку рослинного тотему.

Зв'язок із християнством

З поширенням християнства хрест став одним із головних символів віри. Його захисні властивості були відомі з давніх-давен, а натільні, могильні та церковні хрести часто виготовлялися з дерева.

Коли під рукою не було хреста, люди зверталися до дерева, постукуючи ним тричі.

Поширення прикмети

Прикмета стукати по дереву для залучення удачі та захисту від зла, поширена у багатьох країнах та культурах. Вона широко відома у слов'янських народів, популярна у країнах Європи, Скандинавії та на Балканах.

Її також практикують у Великій Британії та США. Примітно, що навіть у тих регіонах, де переважає іслам чи інші релігії, прикмета зберігає свою актуальність, що свідчить про її глибоке проникнення в людську культуру.

Варіанти прикмети та її значення

Існують різні варіанти прикмети стукати по дереву. У слов'ян заведено стукати з метою захисту від біди, тоді як в інших культурах це більше пов'язано із залученням удачі.

У деяких регіонах люди стукають по дерев'яних предметах, таких як меблі або двері, а в інших вважають за краще постукувати по стовбурах дерев.

Сучасне значення

У сучасному світі прикмета стукати по дереву зберігає свою популярність, хоч і дещо модифікувалася. У вік цифрових технологій люди іноді стукають по комп'ютерних столах або корпусах телефонів, сподіваючись на сприятливий результат подій.

Прикмета перейшла в розряд кумедних забобонів, які надають повсякденному життю трохи містики та надії на удачу.

Раніше ми розповідали про те, що існує кілька народних прикмет, які вказують на те, що людина може швидко розбагатіти.

  • Вас може зацікавити:

Попередження про нещастя: які існують прикмети про ремонт та поломки в будинку

До чого призводить розбита чашка

Як визначити тривалість життя по лініях на долоні