RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Life

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

"Посидіти на дорогу": які є версії походження цього древнього ритуалу

Майже всі народи слов'янського походження використовують вираз "присісти на доріжку", але мало хто цікавиться історією його появи.

"Апостроф Лайф" розповідає про те, звідки з'явився цей вислів, а також про прикмети, пов'язані з цим виразом.

Читайте також: Червона "нитка долі" на руці: реальне значення та історія оберегу

Згідно з однією з легенд, цей ритуал виник ще в язичницькі часи на ґрунті віри в домовика. У період дохристиянської Русі люди свято вірили в цю міфічну істоту, яка живе в кожній оселі і підпільно завідує нею. Вважається, що домовика не можна злити, щоб не нарватися на неприємності.

За іншою версією, говорити цю фразу потрібно було для того, щоб домовик зміг подати якийсь знак, наприклад, щось упустити. Це означало б, що в дорозі людям загрожує якась небезпека чи неприємність: після подібних знаків люди скасовували поїздку. Якщо все було тихо і спокійно, це означало, що в подорож можна вирушати сміливо.

Згідно з християнською традицією, перед важливою дорогою, особливо далекою, було прийнято прочитати молитву. Для цього потрібно було сісти, щоб заспокоїтись та налаштуватися на спілкування з Богом.

Християни молилися перед поїздкою. Для того щоб не привертати зайвої уваги, яку могли дорого обійтися вони, робили це "про себе", просто присівши на вузли або валізи. Згодом справжні причини забулися і молодь запам'ятала лише те, що треба сісти.

Раніше ми розповідали про те, що існує кілька народних прикмет, які вказують на те, що людина може швидко розбагатіти.

  • Вас також може зацікавити:

Як визначити тривалість життя по лініях на долоні: прикмети та забобони

Попередження про нещастя: які існують прикмети про ремонт та поломки в будинку

До чого призводить розбита чашка: прикмети та забобони