RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Life

Новини

20 травня

19 травня

18 травня

Всі новини

Що заборонено робити в день похорону родича: значення народних прикмет

В Україні є величезна кількість різних прикмет і забобонів, про які має знати кожна людина, щоб у момент прощання з покійним не накликати лиха на себе і свою сім'ю.

Про це пише УНІАН.

Читайте також: "Щоб не наврочити": головні прикмети і забобони вагітним жінкам

Народні прикмети про похорон

Існують спільні забобони та прикмети, про які має знати кожна людина, щоб у момент прощання з покійним не викликати лиха на себе і на свою сім'ю. Запам'ятайте, що не можна робити у день похорону родича:

  • залишати його в будинку одного - речі померлого набувають містичної сили, якщо їх хтось забере, то може використовувати в чорній магії;
  • виносити з житла його одяг чи інші предмети;
  • класти в труну фотографії інших людей - вони помруть за покійником;
  • підмітати і мити підлогу, поки покійний у домі - можна "вимести" на цвинтарі всіх живих;
  • йти попереду труни, дивитись на похорон із вікна - накличете смерть;
  • переходити дорогу після траурної процесії - "притягнете" хворобу;
  • нести труну, якщо ви кревний родич - душа "утягне" за собою.

Одна з найпоширеніших прикмет - це дощ під час похорону. Якщо пішла невелика мряка, то в потойбічному світі душа здобуде спокій. Також є забобони щодо труни - якщо під час похорону він упав, то родичі покійного будуть розплачуватися за його гріхи та вчинки.

Фото: Pixabay

Куди витратити гроші на похорон - прикмети

Мало хто знає, що робити з грошима, які дали на похорон - деякі залишають їх собі, кладуть до банку або відносять до бюро ритуальних послуг. Якщо вам вручили такий конверт із грошима, або ви знайшли його в шафі померлого (старі, наприклад, часто копять на похорон), то витратити кошти потрібно виключно на траурну процесію. Тобто, з цих грошей ви можете купити труну, вінки, сплатити за послуги священика або робітників - будь-які дії, пов'язані з похороном, підійдуть. Категорично заборонено залишати купюри собі та розпоряджатися ними по-іншому.

Чому не можна вітатись на похороні

Існує прикмета, згідно з якою, будь-які сторонні розмови та звуки під час похорону можуть спричинити злих духів. Саме тому прийшовши на цвинтар або в будинок, де знаходиться покійник, треба привітати присутніх кивком голови – не більше.

Чому не можна чіпати покійника в труні

Езотерики та священики пояснюють, чи можна чіпати небіжчика за руку і цілувати в лоба, поки він перебуває у труні. Ця звичка є у багатьох людей, хто проводжає своїх рідних до останнього шляху. Однак, згідно з прикметами, робити цього в жодному разі не можна. По-перше, не варто торкатися до покійника, тому що ви можете його потривожити, і душа не одразу вирушить у потойбічний світ. По-друге, є повір'я - людина, яка помацала або поцілувала покійного, може незабаром серйозно захворіти або навіть померти.

Фото: Pixabay

У чому не можна ходити на похорон

Старовинні народні прикмети кажуть, що жалобний одяг обов'язково має бути у темних тонах. Це не завжди саме чорний колір – допускається темно-сірий, темно-синій, темно-коричневий та інші відтінки. Головне - ваше вбрання не повинно бути яскравим, строкатим, світлим або, тим більше, сяяти паєтками, камінням та стразами. Також варто відмовитися від занадто короткої спідниці, шортах, що викликає декольте та спортивного костюма.

Кому не можна кидати землю до могили

Прикмети про похорон, пов'язані з прощанням, припускають, що після того, як труну опустять у могилу, присутні повинні по черзі кинути жменю цвинтарної землі. Наші пращури вірили, що робиться це для того, щоб примара покійного не переслідувала живих, зараз ця прикмета - просто данина поваги.

Спочатку це роблять родичі, потім дружини, потім близькі друзі і тільки в останню чергу - всі інші. Категорично заборонено виконувати ритуал людям, які роблять це механічно за принципом "так треба". Обов'язково необхідно вірити в традиції та почитати їх, а також трепетно ставитися до покійника.

Фото: Pixabay

Раніше "Апостроф" писав, як визначити тривалість життя лініями на долоні.

  • Вас також може зацікавити:

До чого призводить розбита чашка: прикмети і забобони

Як зрозуміти, що скоро можна розбагатіти: головні прикмети

Попередження про нещастя: які існують прикмети про ремонт і поломки в будинку