RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Life

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Бобошко та Мимрін: яким українцям в давнину давали такі прізвища

Багато українців мають незвичайні прізвища і не завжди знають історію їх походження. Так, деякі з них звучать, як лайка, тоді як інші давалися тим, хто невиразно говорив.

Про це повідомляє мовознавиця Оксана Чорноус, інформує "Апостроф Лайф".

За її словами, деякі прізвища походять від назв, що позначають мовлення та голос. А їх значення приховує за собою людину, яка мала проблеми з мовою.

Зокрема, прізвище Бобошко, або Бобош походить від давнього слова "бобоша". Воно означає людину, яка говорить багато і досить ймовірно, що марно, без діла. Чудово це слово ілюструє приказка "багато говорить – мало робить". Можна припустити, що людина, яка отримала таке прізвище була балакучою.

Читайте також: "Кумівські" народні прикмети: кого не можна брати хрещеними батьками

Тим часом прізвище Бормотов походить від слова "бормота", що означає того, хто бурмотить, невиразно говорить. У давнину не було курсів з ораторського мистецтва, а тому доводилося носити таке прізвище.

Ще одним цікавим прізвищем є Заїка, тобто людина, яка заїкається. Це може бути вродженою вадою, або проблемою, спричиненою зовнішніми факторами. Однак, істинні причини заїкання на сьогодні так і не встановлені.

Прізвище Мимріков або Мимрін носили люди, які бурмотали або "мимрили" щось собі під ніс, невиразно говорили.

Раніше ми публікували топ-5 імен жінок, які проживуть найдовше.