RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Life

Такі сусіди не всім підходять: які дерева не "терплять" один одного

Те, які рослини ростуть поряд один з одним, сильно впливає на їх процес росту та розвитку. Зокрема існують деякі дерева, які не витримують "сусідства" з іншими рослинами. Це може бути зумовлено різницею в екологічних потребах, конкуренцією за ресурси, чи навіть хімічною взаємодією між різними видами.

Тому далі "Апостроф Лайф" розкаже про "невдалі пари дерев для сусідства".

Читайте також: Які дерева посадити біля будинку, щоб захистити дім від негативу

До списку невдалих пар серед дерев належать наступні:

Яблуня і ялиця

Вони не сильно “товаришують”. Хвойні дерева, такі як ялиця, мають властивість виділяти речовини, які роблять ґрунт кислим. А сам процес очищення ґрунту від цього може тривати кілька років. Тому, якщо ви плануєте посадити яблуню на місці, де росла ялиця, краще зачекайте принаймні три роки.

Яблуня та персик або вишня

Вони також не найкращі сусіди. Персики і вишні дуже швидко ростуть і активно витягують поживні речовини з ґрунту, тому яблуням, які ростуть поряд, може не вистачати живлення.

Фото: Adobe stock

Яблуня і черешня

Це також невдала пара. Коренева система черешні може витіснити коріння яблуні у глибші шари ґрунту, лишаючи її без вологи та поживних речовин.

Вишня, абрикос, смородина, малина та ранні сорти яблунь

Такі пари принесуть погані наслідки. Абрикос не завжди добре росте поряд із багатьма деревами через токсичні речовини, які виділяє його коріння. Смородина та малина повинні бути віддалені від вишні, щоб уникнути обміну хворобами та шкідниками.

Фото: Adobe stock

Яблуня та калина

Калина потребує багато вологи і може конкурувати за неї з яблунею. Крім того, калина приваблює тлю, яка може поширитися і на інші рослини в вашому саду.

Персик, груша, вишня і черешня

Вони також можуть бути несумісними. У персика, яблуні та груші схожі хвороби, що може призвести до взаємного зараження. Крім того, вишня та черешня можуть перекривати сонячне проміння, яке потрібне персику для зростання.

Яблуня та горобина, глід, ялівець або бузок

Вони також мають спільні хвороби і шкідників. Наприклад, ялівець може заразити яблуню іржею.

Слива, груша, малина, чорна смородина та яблуня

Це також несумісні пари. Ці рослини мають спільних шкідників та однакові хвороби, крім того, вони також конкурують за поживні речовини.

Груша та черешня

Ще одна пара для небажаного поєднання. Коренева система груші виділяє токсичні речовини, які можуть завдати шкоди черешні.

Фото: Adobe stock

Червона смородина, чорна смородина, аґрус та малина

Вони можуть бути "не найкращими сусідами", адже чорна смородина може пригнічувати червону смородину і малину. Крім того, аґрус і чорна смородина можуть бути вразливі до однакових шкідників.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, до якого числа треба висадити огірки у відкрий ґрунт.

  • Вас також може зацікавити:

Потужні обереги: шість дерев, які треба садити біля дому

Життя буде важким: чому не можна садити березу біля будинку

Зелені синоптики: які рослини можуть передбачати погоду