RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Life

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Яка паска – таким буде цілий рік: народні прикмети на Великдень

Великдень є одним із найважливіших і найулюбленіших свят у календарі українців, символізуючи воскресіння та нове життя. Це час, коли кожна деталь має особливе значення, а традиції та обряди передаються з покоління в покоління. Існує велика кількість прикмет про випікання пасок – вони можуть не лише віщувати про труднощі чи гаразди в родині, а й перебачити, яким буде рік загалом.

Тому далі "Апостроф Лайф" розкаже декілька прикмет про випікання пасок та святкування Великодня.

Читайте також: Квіточка з п’ятьма пелюстками принесе щастя: цікаві прикмети про бузок

Якщо тісто для паски добре піднялося, вважається, що у цьому році в домі пануватимуть мир та щастя. Водночас якщо тісто постійно осідає, народна мудрість трактує це як попередження про небезпеку.

Також наші предки вірили, що лопата, яка раніше використовувалась для того, щоб поставити паску в піч, є оберегом. Повір’я вказує, що якщо кожен член сім'ї не торкнеться до неї, хтось може захворіти.

Фото: istockphoto

Існує також вірування, що ясний і сонячний день Великодня обіцяє щасливий рік і щедрий урожай, тоді як дощ у цей день викликає занепокоєння. Проте, якщо дощ піде в Обливаний понеділок, це сприймається як знак Божого благословення. Зауважимо, що Обливаний понеділок – це українське народне свято, що відзначається на другий день після Великодня. Його традиція полягає в тому, що люди обливають один одного водою, що символізує очищення та відновлення.

Фото: istockphoto

Є інше повір'я: якщо дівчина на Великдень випадково вдариться ліктем, то це означає, що її згадав коханий. І якщо в неї раптово засверблять губи, то це може передбачати поцілунок.

Ще одна прикмета пов'язана з паскою: якщо її верх западе або виявиться порожнім всередині, це вважається ознакою майбутніх нещасть, навіть смерті когось із дому впродовж року.

Крім того, предки вірили, що дівчата, які вмиваються водою, де плавала червона крашанка, здобувають красу та здоровий рум'янець.

Фото: istockphoto

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як правильно вітатися на Великдень.

  • Вас також може зацікавити:

Ароматна м’ята, Сонце "з вухами" і зеленкуватий Місяць: цікаві прикмети про погоду у травні

Зверніть увагу, щоб потім не шкодувати: ці знахідки біля порогу можуть принести біду

Майже всі помиляються: прикмети з вивертанням речей перед пранням