RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Life

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Чому не можна цокатися на поминках: реальна причина та народні прикмети

В Україні поминки, як і похорон, пов'язані з рядом прикмет і забобонів, звичаїв та правил. На таких заходах не заведено цокатися келихами та чарками.

Про це розповідає УНІАН.

Читайте також: "Щоб не наврочити": головні прикмети і забобони вагітним жінкам

Чому не можна цокатися на поминках - історія

Язичники вірили, що дух померлих присутній у сім'ї та після смерті. Тому на поминках люди просто піднімали келихи, щоби душі їхніх близьких могли "випити" з усіма. Також забобонні люди були переконані, що таким чином захищають один одного від того, щоб "передати" горе.

Фото: Pixabay

Чому не цокаються за покійних

У православній культурі є традиція підняти чарку на згадку про покійного, випивши невелику кількість алкоголю. В основному це горілка чи вино. Так близькі можуть висловити повагу до померлого. Іноді цей процес супроводжується словами пам'яті чи молитвою.

У різних релігіях є різні пояснення, чому не можна цокатися після похорону. Наприклад, раніше вірили, що дзвін келихів схожий на дзвін. Він був покликаний вигнати духів і нечисть із дому, проте "виганяти" своїх близьких ніхто не хотів. Тому покійних поминали в тиші. За іншою версією, дзвін чарок міг потривожити дух покійного.

Ще одна причина, чому не цокаються за покійних, полягає в тому, що це може розглядатися як неповага до покійного та пам'яті про нього. Варто пам'ятати, що подібні заходи вважаються жалобними і люди на них очікують на дотримання відповідного етикету.

Фото: Pixabay

Раніше "Апостроф Лайф" писав, як визначити тривалість життя по лініях на долоні.

  • Вас також може зацікавити:

До чого призводить розбита чашка: прикмети і забобони

Як зрозуміти, що скоро можна розбагатіти: головні прикмети

Попередження про нещастя: які існують прикмети про ремонт і поломки в будинку