RU  UA

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Life

В цей день слідкували за погодою: які прикмети на Літнього Миколи по старому стилю

За старим церковним календарем українці відзначали 22 травня день святителя Миколи Чудотворця, що відомий також як Микола Весняний. Цей день особливо популярний, адже вважається вдалим для того, щоб передбачити погоду на ціле літо вперед, тому варто згадати кілька цікавих погодних прикмет.

Традиційні погодні повір’я до цього дня далі нагадає "Апостроф Лайф".

Читайте також: Не залишайте вікна "голими": чому в будинку мають бути штори

Історія свята

Загалом 22 травня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Василіска. Проте у народному календарі та за старим стилем в цей день відзначався день святителя Миколи Чудотворця, що відомий також як Микола Весняний.

Микола Чудотворець відомий своїми добрими вчинками та чудесами, а його ім'я асоціюється з захистом мандрівників, моряків, бідних та убогих. Люди моляться святому, просячи про захист, здоров'я, та добробут.

Цей день також пов'язаний з приходом весни і зі світлом літа. За народними повір'ями, саме в цей час збільшується активність птахів, зокрема солов'їв, що також дало назву "Солов'їний день". Солов'ї, що починають активно співати саме у травні, символізують прихід тепла та кінець весняних заморозків.

Знаком щастя в це свято вважалось почути або побачити солов'я. Вважалося, що родині, біля будинку якої оселились солов'ї, віщувалося велике щастя.

Фото: istockphoto

Погодні прикмети

Наші предки дотримувалися різноманітних народних прикмет, які пов'язували природні явища з майбутніми подіями. Зокрема у цей день перевіряли, якою буде погода відповідно до наступних прикмет:

  • якщо бузок розквітне у день весняного святкування Миколи, слід очікувати тепле літо;
  • якщо йде дощ, це віщує багатий врожай;
  • гучне кумкання жаб передбачає успішний рік для збору вівса;
  • цвітіння вільхи є знаком того, що настав час сіяти гречку.

Крім того, наші пращури вірили, що якщо у цей день спостерігається ясна погода, рік буде сприятливим для подорожей та нових починань. Ці традиції і вірування є частиною культурної спадщини та зв'язку з природою, що передаються з покоління в покоління.

Фото: istockphoto

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому кіт кусає, якщо припинити гладити його.

  • Вас також може зацікавити:

Квіткова повня 23 травня: що треба зробити, щоб залучити удачу і багатство

Ці прикмети дійсно працюють: що треба зробити у повню, щоб привернути гроші та удачу

Не слід виходити за рамки: як правильно пестити собаку