За несприятливих умов зростання огірки починають виділяти кукурбітацини – токсичні органічні сполуки, що надають плодам гіркого смаку.
Про це розповіла авторка YouTube каналу "МОЄ ПОДВІР'Я".
Читайте також: Господиням на замітку: як зберегти прохолоду на кухні під час спеки
Кукурбітацин синтезується у листі, а потім розподіляється по усій рослині, накопичуючись у кореневій системі.
Причини гіркоти в огірках
Найчастіші причини гіркоти у огірках:
- Різка зміна погоди. В основному це трапляється, коли дощові дні змінюються на дуже спекотні.
- Надмірний полив. Необхідно, щоб вода була на поверхні 15 см до самого низу. Якщо вона стоїть в лунках, або ж навпаки проникає набагато глибше, ніж 15 см від поверхні ґрунту, це може стати причиною виникнення гіркоти.
- Гіркота також часто виникає через нестачу поливу. Для того, щоб уникнути появи гіркоти, садівники радять поливати рослину вечорами.
Як прибрати гіркоту
Один з кращих способів усунення гіркоти - це замочування. Для цього овочі потрібно помити, зрізати з двох сторін кінчики і замочити в холодній воді. Таку процедуру слід проводити протягом 3-6 годин.
Якщо вам терміново потрібні огірки для салатів або страв, є інший спосіб прибрати гіркоту. Для цього овочі потрібно помити, розрізати вздовж на 4 частини, посипати сіллю і залишити на пів години. Після цього потрібно змити сіль і залишити огірки вимочуватися в холодній воді на 5 хвилин.
Якщо у вас мало часу радимо повністю очистити всю шкірку з поверхні огірка. Зазвичай кукурбитацин знаходиться в ній. У м'якоті цієї речовини практично немає.
Раніше "Апостроф Лайф" писав про те, чим очистити решітку газової плити.
- Вас може зацікавити:
Знадобиться один листочок: агроном розповів, як виростити "доларове дерево"
Тішитиме красою цілий рік: чим підживити орхідею для шикарних квіток
Берегиня домашнього вогнища: для чого треба садити горобину в саду