RU  UA

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Life

Новини

11 вересня

16 серпня

6 серпня

5 серпня

1 серпня

30 липня

29 липня

26 липня

1 липня

20 червня

Всі новини

Турбота про тварин в цей день має магічну силу: яке свято 14 березня і що не можна робити

В Україні за новим церковним календарем відзначають день пам’яті преподобного Венедикта або ще Венедиктов день. В цей день особливо варто шанувати тварин, адже вважається, що вони можуть сприяти виконанню ваших бажань.

Тому далі "Апостроф" розкаже про історію свята, а також заборони та традиції дня.

Історія свята

14 березня відзначається день пам'яті преподобного Венедикта Нурсійського. Він був, засновником західного чернечого ордену бенедиктинців. Сам Венедикт народився 480 року, в Нурсії, Італія. В юні роки відправився на навчання до Риму, проте про ці часи в нього залишились погані враження через аморальність мешканців.

Після закінчення своєї освіти він вирушив до церкви святого Петра в Еффеді, де прожив кілька років, після чого відправився в гори, щоб у відокремленості віддатися молитві та посту. Він провів частину свого життя у відлюдництві в печері неподалік Субіако, а пізніше став настоятелем монастиря. Однак, через свої жорсткі погляди на чернечу дисципліну, він ледь уникнув спроби отруєння та знову знайшов притулок у печерах.

Згідно з історичними даними, святий Венедикт з Нурсії вважається засновником західного чернечого руху та автором одного з ключових статутів латинської традиції. У 530 році переїхав на південь та заснував монастир Монте-Кассіно, де й написав свій відомий статут, що став основоположним текстом для західного чернецтва. Венедикт помер у 547 році в Монте-Кассіно.

Прикмети 14 березня

В цей день наші предки перевіряли дійсність наступних прикмет, вгадуючи погоду на найближчі сезони:

  • чути грім - до врожайного літа;
  • горобці купаються - скоро буде тепло;
  • хмари високі - погода буде хорошою;
  • мороз на вулиці - весь тиждень буде холодним;
  • дятел по сухому дереву стукає - до теплої погоди.

Іменини

14 березня свої іменини за церковним календарем святкують:

  • Венедикт,
  • Ростислав,
  • Михайло,
  • Феодосій.

Що не треба робити

В цей день краще не лаятись та не сваритись. Уникайте конфліктів як з людьми, так і з тваринами. Адже в день пам’яті святого Венедикта особливо варто шанувати тварин, зокрема корів та коней.

Також краще уникати гострих предметів та не брати їх сьогодні до рук. Якщо ви планували гострити ножі, пиляти чи колоти дрова – перенесіть цей пункт плану на інший день.

Що варто зробити

Вважається, що Венедиктів день – найкращий час, щоб вшанувати домашню худобу, зокрема корів та коней. За традиціями, святий Венедикт захищатиме їх від хвороб та нещасть. В цей період проводили ритуали очищення та благословення тварин, сподіваючись на їхнє здоров'я та плодючість протягом року.

Також у цей день слід особливо дбати про всіх своїх домашніх улюбленців. Адже вважається, що якщо попросити в цей день допомоги у тварини, то це сприятиме його здійсненню.

Віряни сьогодні можуть звернутися з молитвами до святого Венедикта та попросити про підтримку в родинних питаннях чи у зціленні хвороб.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, де краще в будинку поставити квіти.

  • Вас також може зацікавити:

Прощена неділя 2024: на яку дату випадає і чого не можна робити

Святкуємо Масниці: як приготувати марокканські дірчасті млинці, відеорецепт

До тещі на млинці: як святкують третій день Масниці і що треба знати зятям