RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Life

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

На Великдень сонце "грає": що означає народне повір’я

Довкола свята Великодня існує велика кількість прикмет та повір’їв, що створюють певну таємничість та сакральність навколо дати. Одним з поширених народних повір’їв є те, що "на Великдень сонце грає".

Тому далі "Апостроф Лайф" пояснить зміст цього повір’я, а також розкаже про інші “сонячні” традиції предків.

Читайте також: Яка паска – таким буде цілий рік: народні прикмети на Великдень

Почати варто з того, що здавна в Україні зберігалась віра в те, що Великдень є особливо значущим та урочистим часом, тому в цей день навіть "сонце грає". ЦЮ прикмету можна було почути в наступному контексті:

"... такий великий празник, що й сонце гуляє".

Вірування, що на Великдень сонце "грає", символізує особливу радість та святковість цього дня. За народними переказами, на світанку Великодня можна побачити, як сонце ніби танцює, виконуючи нехарактерні рухи — це може виглядати як пульсування, тріпотіння або незвичайне мерехтіння світла.

Цей момент вважається чудодійним і магічним. Люди вірили, що така поведінка сонця є виявом небесної радості і благословення, що символізує воскресіння Христа і нове життя.

Подібне вірування також існує в німецьких та скандинавських народів.

Фото: Getty images

До сонця в Україні ставляться з особливою пошаною. Зокрема місцеві мешканці з Гуцульщини мають наступну традицію: під час сходу сонця місцеві знімають головні убори, обертаються обличчям до сходу і вклоняються сонцю, перехрещуючись і шепочучи молитву на знак подяки за Божественне світло.

На Волині до сонця ставилися, як до "царя небес", вдень воно освітлює та гріє, а вночі – обходить Землю, щоб повернутися наступного ранку. А на Поділлі вірили, що сонце – це відблиск Божого обличчя, тому воно так яскраво світить.

Фото: Getty images

Варто наголосити, що раніше українські дівчата прокидались у свято Великодня дуже рано – вони йшли в сад, ставали під яблунею, звернені обличчям до сходу сонця, і чекали його появи. Коли сонце висвітлювало небосхил, вони складали руки для молитви, ніби перед іконою.

Опісля молитви вони помічали на корі дерева під яким стояли, хрест, потім чекали поки це дерево зацвіте, зривали цвіт та плели вінок. Цей вінок надалі могли зберігати для магічних ритуалів, що стосувалися кохання.

Фото: istockphoto

Нагадаємо, раніше ми розповідали також інші прикмети про Великдень.

  • Вас також може зацікавити:

Христос воскрес із мертвих: як правильно вітатися на Великдень

Знадобляться лише дві речі: як швидко відмити вікна перед Великоднем

Для чого мити вікна перед Великоднем: пояснюємо прикмети