RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Life

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Чи можна засинати під ввімкнений телевізор: які є наслідки

Велика кількість людей має звичку засинати під звуки телевізора – вони переконані, що це допомагає їм розслабитися та швидше зануритися в сон. Однак це не завжди так безпечно та ефективно, як може здатися спершу – інколи це може мати негативний вплив як на ваш фізичний, так і психологічний стан.

Тому далі "Апостроф Лайф" з посиланням на Health line, розкаже, чи варто засинати під ввімкнений телевізор.

Читайте також: Один з важливих моментів життя: як познайомити майбутню дружину зі своїми батьками

Чому не варто спати з ввімкненим телевізором

Засинати перед увімкненим телевізором може бути поганою ідеєю з декількох причин:

  • Погіршення якості сну. Дорослим рекомендується спати приблизно 8 годин на ніч. Якщо ви спите менше, у вас формується так званий "борг по сну". Такий борг може погіршити вашу здатність до концентрації і ясного мислення. Коли ви засинаєте перед телевізором, ризикуєте спати менше, ніж передбачено, тим самим підвищуючи свій "борг по сну".
  • Зниження вироблення мелатоніну. Мелатонін відіграє ключову роль у регуляції сну, сигналізуючи вашому тілу про необхідність відпочинку. Телевізори та інші екрани, що випромінюють синє світло, можуть пригнічувати синтез цього гормону, що ускладнює визначення для мозку, коли настала ніч. Це може ускладнити процес засинання і знизити якість сну.
  • Стимуляція мозку перед сном. Спроби заснути в той час, коли ваш мозок активно стимулюється, зазвичай не призводять до якісного відпочинку. Активна робота мозку, спричинена переглядом телевізора чи прослуховуванням музики, утримує його в режимі бадьорості, що ускладнює процес засипання.
  • Вплив на здоров'я. Засинання з увімкненим телевізором може мати серйозні наслідки для здоров'я, оскільки він зменшує загальну тривалість і якість вашого сну. Недолік якісного сну асоціюється з такими проблемами, як високий кров'яний тиск, зниження імунної відповіді та втрата пам'яті. Таким чином, навіть якщо здається, що ви добре відпочиваєте вночі перед екраном, в довгостроковій перспективі це може шкодити вашому здоров'ю.

Фото: istockphoto

Чи може бути сон перед ввімкненим телевізором корисним

Сон із ввімкненим телевізором часто вважається шкідливим, однак деякі експерти вважають, що ця звичка може мати свої позитивні сторони. Ось декілька аргументів на користь цього:

  • телевізор як білий шум: багато хто використовує телевізор як джерело білого шуму, який сприяє швидкому засинанню. Фоновий шум телевізора може створити відчуття спокою, відволікаючи від тривожних думок і стимулювати сон;
  • менша інтенсивність синього світла: телевізори випромінюють менше синього світла. Це зменшує ризик порушень сну, пов'язаних з впливом цього типу світла;
  • ефект знайомих звуків: звуки, які ми чуємо з телевізора, можуть викликати асоціації зі спокоєм і затишком, особливо якщо це музика чи шоу, які нам подобаються.

Проте якщо ви вирішили спати з увімкненим телевізором, рекомендується встановити таймер сну, щоб телевізор автоматично вимкнувся через певний час, що допоможе забезпечити необхідну тишу для глибокого сну.

Фото: istockphoto

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому не можна спати під час заходу сонця.

  • Вас також може зацікавити:

Ніколи не говоріть так: 10 заборонених фраз на роботі

Їх хочуть почути дорослі діти від батьків: шість важливих фраз

Як правильно робити перерву в роботі: пояснюємо прості правила