RU  UA

Пʼятниця, 4 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.00
НБУ:USD  40.85
Life

Новини

4 жовтня

11 вересня

16 серпня

6 серпня

5 серпня

1 серпня

30 липня

29 липня

26 липня

1 липня

Всі новини

Що відбувається з готельною нерухомістю України?

Український ринок готельної нерухомості переживає стрімкі зміни, демонструючи стійкість навіть у воєнний час.

За даними дослідження готельного ринку України, проведеного компанією Ribas Hotels Group, попри виклики, кількість готелів зросла на 9,1%, а хостелів — на 28,7%, що свідчить про адаптивність галузі. Внутрішній туризм і переміщені особи підтримують стабільний попит, а в деяких регіонах заповнюваність готелів досягає 70%. Це показує, що навіть в умовах невизначеності готельний сектор України має значний потенціал для розвитку й залучення інвестицій.

Стан ринку

Туристична галузь країни відновлюється за рахунок внутрішнього туризму, тимчасово переміщених осіб та релокантів. Згідно із даними Державного агентства розвитку туризму (ДАРТ) за результатами 2023 року 13 регіонів України перевищили обсяг податкових надходжень від туризму довоєнного 2021 року.

Варто зауважити, що спостерігається зростання в сегменті готелів під управлінням національних операторів, таких як Ribas Hotels та Optima Hotels, зокрема у Буковелі, Львові, Вінниці, Хмельницькому та інших регіонах. За кількістю готелів в України лідірують Optima Hotels (64 готелі), Ribas Hotels (21 готель), Premier Hotels and Resorts (11 готелів).

Географічний розподіл засобів розміщення

Україна має нерівномірний розподіл колективних засобів розміщення, що відображає як економічні, так і туристичні особливості країни. Найбільша концентрація спостерігається у приморських регіонах (Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області), де розташовано 34% всіх об'єктів. Інші значні кластери – ділові центри (Київ, Харків, Дніпро) із 14,2% та гірські регіони, такі як Львівська та Івано-Франківська області, де розташовано 14,8% засобів розміщення.

Цей географічний розподіл також відображає зміни в попиті: у західних регіонах, куди переселилося багато внутрішньо переміщених осіб, попит на невеликі приватні готелі суттєво зріс.

Заповнюваність

Війна суттєво змінила структуру туристичного попиту. Через складнощі з виїздом за кордон українці все частіше обирають внутрішній туризм. У другому кварталі 2024 року середня заповнюваність готелів у відносно безпечних регіонах (Львів, Ужгород) становила 65-70%, тоді як у Києві та Вінниці цей показник сягав 43-50%. Такі цифри є високими навіть у порівнянні з розвиненими країнами, де середня заповнюваність готелів коливається від 65% до 75% у мирний час.

Перспективи для інвесторів

Однією з ключових можливостей для інвесторів залишається післявоєнне відновлення інфраструктури. Зокрема, очікується, що після закінчення війни відбудеться значний сплеск іноземних інвестицій.

Особливо перспективним напрямом для інвестування наразі є апарт-готелі та котеджні містечка готельного типу. Варто зауважити, що на 2024-2026 роки заявлена реалізація принаймні 45 проєктів готельно-апартаментних комплексів на 6 670 номерів та 108 котеджних містечок готельного типу на 3 097 будинків

Що чекає на ринок далі?

Попри глобальні виклики, український готельний ринок продовжує розвиватися і готується до відродження після війни, що створює значні можливості для інвесторів. Очікується, що після закінчення війни ринок готельної нерухомості України зазнає нового підйому, зокрема завдяки міжнародним операторам та інвесторам, які зможуть скористатися шансом інвестувати у відновлення інфраструктури та розвиток нових проєктів.

Український ринок готельної нерухомості вже сьогодні формує фундамент для майбутнього відродження – і саме інвестори, які готові діяти зараз, зможуть отримати найбільші переваги у найближчі роки. На середину 2024 року в Україні функціонують 2017 готелів, проте, на думку експертів Ribas Hotels Group, загальна кількість номерів в Україні все ще недостатня для задоволення очікуваного попиту та надалі знадобиться збільшення номерного фонду щонайменше на 30-40% від наявної кількості.

Більш докладний огляд ринку готельної нерухомості 2024 можна отримати у чат-боті за посиланням @income_property_bot.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Life
Теги: